top of page
foto mijzelf suriname bos voor website.jpg

Het vorm geven in aarde

Zijn eigen vorm aannemend 

Om in de aarde

De vorm weer los te laten

Het te laten zijn. 

- Laura, maart 2015 -

Over Laura

Ik ben geboren in Paramaribo, Suriname (1974) en woon momenteel in Leiden.  Mijn zuidamerikaanse achtergrond is als een rode draad door mijn leven, en heeft ook geleid tot mijn passie voor de klei. 

 

Mijn beelden zijn vaak geïnspireerd op de mens, de vele gezichten in de mens. Het gaat mij om de innerlijke beleving in beeld te brengen in de klei. Dat kan een emotie, ervaring, menselijke houdingen zijn. Buitenkant versus binnenkant. Soms verbeeldt de vorm abstracte mensbeelden, soms verbeeldt hij organische vormen, of vaak ook een combinatie: de verstrengeling van mens en natuur. 

 

Mijn werk vraagt om een dieper durven kijken. Het gaat mij om de beleving die het oproept bij de kijker. Niet om de eerste blik, de uiterlijke vorm. Die beleving kan voor iedere kijker weer anders zijn. De stilte en rust, zachtheid die mogelijk huist in een beeld met zwart bedruipte huid; een blauwkleurige organische vorm, ogenschijnlijk zacht en stromend uiterlijk, tegelijkertijd ongrijpbaar en onbestemd in zijn essentie als je langer kijkt.

 

Ik bouw mijn werk op met rollen klei, om vervolgens het werk te vervormen, weghalen en toevoegen, om vervolgens weer verder te bouwen.  Al bouwend vormt het beeld zich tussen mijn handen. Waarbij de vorm wordt bepaald door een dunne wand van klei: de scherf die de ruimte omvat en zelf omhuld is met ruimte. 

De uiteindelijke uitstraling wordt bepaald door de verschillende lagen slibs en glazuren die ik over elkaar heen zet. Het aanbrengen en weer vervagen. Het aanstoken van de verschillende glazuurlagen, om vervolgens weer een nieuwe laag aan te brengen. Waardoor de verschillende lagen uiteindelijk gaan samenwerken in hun kleurbeleving en de uiteindelijke expressie van het beeld. 

bottom of page